Zaanstad


Inhoud

Zaanstad is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

De gemeente is in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam. De gemeente maakt deel uit van de plusregio stadsregio Amsterdam en valt onder de veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland.

Officieel is de benaming voor inwoners van Zaanstad; de Zaanstedeling. Toch is dit een weinig tot niet gebruikte term. Inwoners noemen zich Zaankanters (een benaming voor inwoners van de gehele Zaanse regio, inclusief inwoners van bijvoorbeeld Oostzaan en Wormer). Ook noemen de inwoners zich meer naar het dorp of de stad waar ze wonen; Zaandammers, Koogers, Zaandijkers, enzovoorts.

 

Geschiedenis

Alhoewel Zaanstad zelf een jonge gemeente is, gaat de historie van de streek direct terug tot de late Middeleeuwen en sporen van nog oudere bewoning zijn in de bodem aangetroffen.

Zaanstad ligt in gebied dat vroeger werd aangeduid als Waterland. Vanaf de 17e eeuw is er in toenemende mate sprake van de Zaanstreek en werd met Waterland het meer oostelijk gelegen deel bedoeld. Daarvoor was er een streek rond de Zaan met Oostzaan en Westzaan en de Wormer, dit gebied viel, met kleine tussenpozen, onder het graafschap Holland.

De Zaanstreek kent verschillende perioden van bewoning, voor het eerst al in 800 voor Chr., maar door wateroverlast zijn de bewoners steeds weer weggetrokken. Vermoedelijk vonden alle vroege immigraties plaats vanuit het duingebied rond het tegenwoordige Haarlem. Vanaf de 12e eeuw lijkt er sprake te zijn van min of meer permanente bewoning. Zo is beschreven hoe in 1155 de Friezen het dorpje Oud-Zaanden, toen een onderdeel van Oostzaan en Westzaan (of Oud-Saenden), belegerden, dat lag op de plaats waar de Zaan in het IJ uitmondde. De eerste nederzettingen waren dan ook in dorpen langs de Zaan, vandaar Oostzaan en Westzaan. Na 1300 kwamen er naast Oostzaan en Westzaan de andere lintdorpen op die karakteristiek zijn voor de veenwinning. Deze lintdorpen werden samen Oostzaan, Westzaan en Assendelft. In deze periode werd aan de monding van de Zaan een dam gelegd door de Oostzaners en Westzaners. Daar ontstond de nederzetting Zaandam toen zich rond deze dam mensen gingen vestigen. Vanaf 1500 kwam stroomopwaarts langs de Zaanoever ook bebouwing. In deze periode splitste de nederzetting zich in Westzaandam en Oostzaandam, onderdeel van Westzaan en Oostzaan.

Vanaf de late Middeleeuwen vielen de nederzettingen in de Zaanstreek bestuurlijk onder Kennemerland.

Zaanstad gaat prat op zijn industriële verleden: nog niet zo lang geleden werkte bijvoorbeeld zo'n 80 procent van de bevolking van Zaandijk in de industrie. Het aandeel van de werkende bevolking in de industrie is weliswaar fors afgenomen, maar ligt nog altijd enkele procentpunten boven het landelijk gemiddelde.

De opkomst van nijverheid en industrie langs de Zaanoevers hangt nauw samen met de opkomst van Amsterdam als centrum van handel en industrie. Toen aan het einde van de zestiende eeuw houtzaagmolens in Amsterdam verboden werden om tegemoet te komen aan de toen machtige handzagersgilden, was er een uitgelezen kans voor ondernemers in de Zaanstreek om aan de groeiende behoefte aan hout voor de scheepvaart te voldoen. In korte tijd schoten de houtzaagmolens als paddenstoelen uit de grond. In 1630 waren er aan de Zaan 53 houtzaagmolens in gebruik. De kennis van molenbouw werd ook op andere bedrijfstakken toegepast: verf-, papier- en andere molens volgden snel. Op het hoogtepunt, halverwege de 17e eeuw, werden er ruim 900 molens geteld. Door deze ontwikkeling wordt de Zaanstreek beschouwd als het oudste industriegebied van Europa.

De bloei van Zaandam zorgde ervoor dat de handzagersgilden in Amsterdam overbodig werden. Naast het zagen van hout werd er ook in gehandeld en waren de dorpjes actief in de scheepsbouw (65 werven) en de walvisvaart. Zaandam was in die tijd internationaal bekend om zijn scheepsbouw en in 1697 kwam tsaar Peter de Grote persoonlijk naar Zaandam om de scheepsbouw te bestuderen. Het huisje waar de tsaar toen logeerde bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister. Het verhaal gaat dat de bewoners van Zaandam zich niet zo gastvrij gedroegen tegen de tsaar zodat hij uiteindelijk zijn studie van de scheepsbouw afrondde in een ander dorp in Noord-Holland.

Halverwege de 19e eeuw verruilden de Zaankanters hun molens, waarmee ze ondertussen ook cacao, mosterd, verf en papier mee verwerkten, langzaamaan door stoommachines. Er ontstonden grote multinationals zoals Verkade, Ahold, Bruynzeel Keukens, Honig en Duyvis en tot de dag van vandaag zijn veel van deze bedrijven in de gemeente Zaanstad te vinden.

 

Huidige indeling van stedelijke gemeente Zaanstad

Zaanstad is een sterk verstedelijkte gemeente en neemt deel aan het Grotestedenbeleid van de rijksoverheid.

West-Knollendam maakte tot 1974 deel uit van de gemeente Wormerveer. Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie vormden al voor de gemeentelijke samenvoeging één agglomeratie. Na de samenvoeging werden de gemeente en de woonplaatsen aanvankelijk stadsdelen met een eigen deelraadbestuur. Assendelft lag nog enigszins los van de stedelijke kern en heeft nu nog een beetje haar "dorpse" karakter behouden. Westzaan ligt nog enigszins los van de stedelijke kern en heeft haar landelijke en dorpse karakter helemaal behouden. Maar door verdere verstedelijking (onder andere de bouw van de wijk "Saendelft" in Assendelft-Noord) is Assendelft nu ook verstedelijkt. Ook daar is de invloed van de stad toegenomen.

De gemeente Zaanstad is verdeeld in 19 wijken, die nog maar gedeeltelijk de grenzen van de vroegere gemeenten volgen. De 19 wijken zijn verdeeld over drie gebieden:

Gebied 1 (Noord): Krommenie-Oost, Krommenie-West, Assendelft-Zuid (incl. buurtschap Nauerna), Assendelft-Noord (Saendelft), Westzaan en Wormerveer;
Gebied 2 (Midden): Oud Zaandijk, Rooswijk, Westzaan, Oud Koog aan de Zaan, Oude Haven, Nieuw West, Zaandam-West en Westerkoog;
Gebied 3 (Zuidoost): Pelders- en Hoornseveld, Poelenburg, Rosmolenwijk en Zaandam-Zuid, Zaandam Noord en Kogerveldwijk.
Een vierde gebied beslaat de havens en de vaarwegen.

 

Vlag van Zaanstad

De originele vlag van de gemeente Zaanstad bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw. Deze vlag is alleen te verkrijgen in de afmeting van 1,50 bij 2,25 meter.

Bij de vormgeving van de vlag van Zaanstad heeft het gemeentebestuur zich laten leiden door het advies van de Hoge Raad van Adel, waarin gesteld wordt dat de volgende basis moesten zijn bij de uitvoering, te weten: drie banen van rood, wit en blauw en een verkort kruis, waarvan de verticale witte armen en de horizontale rode armen elkaar in het midden diagonaalsgewijze raken en waarvan de hoogte één tweede en de dikte der armen één zesde van de hoogte van de vlag is.

Het van rode en witte armen samengesteld kruis is ontleend aan het embleem van Zaanen. Hierbij is uitgegaan van een historisch gegeven. In de oudste ter wereld bekende vlaggenboeken staat de vlag gedokumenteerd. De vlag werd gevoerd door schepen varende onder de hoge bescherming van de heerlijkheid Zaanen.



Bezoekadres

Openingstijden gemeenteloket

Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam
ma 18.30 - 21.00 (niet in de maanden juni, juli en augustus)
di t/m vr 09.00 - 16.30

Correspondentieadres

Postbus 2000
1500 GA Zaandam

Advertentie


 

 

14075
075-6553205
www.zaanstad.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veelgebruikte telefoonnummers Zaanstad

Burgerzaken

Calamiteitentelefoon (binnen kantooruren)  14075
Loket Sociale Zaken  14075
Belastingtelefoon  0800-0543
Grof vuil  0255-566100
Loket Wonen, Welzijn & Zorg  14075
Bouwvergunningen  14075
Inzameling Huisvuil  0255-566100
Afvalbrengstation  0255-566100
Leerlingenvervoer  14075
Sportbeleid  14075

Alarmnummers en hulpdiensten Zaanstad

Ambulance spoed  112
Politie  112
Brandweer  112
Alarmnummer voor doven en slechthorend  0800-8112
Meld Misdaad Anoniem  0800-7000
Kindertelefoon  0800-0432
Slachtofferhulp  0900-0101
Hulplijn Vermiste personen  0800-8376478
Steunpunt Huiselijk Geweld  0900-1262626
Thuiszorg  0900-9897
Maatschappelijk werk  075-6176951

Hulpdiensten dieren Zaanstad

Dieren alarmnummer  144
Dierenambulance  6156666
Dierenbescherming  020-4705000
Melden van kadavers  14075

Nieuws uit de gemeente Zaanstad

Show map

CBS Tamarinde

0 reviews
CBS Tamarinde

Schaarsven 2 A, 1504 AS, ,

https://www.tamarinde.nl

Basisschool Tamarinde biedt kinderen van 2-12 jaar een veilige, uitdagende en plezierige omgeving waarin zij hun talenten kunnen onderzoeken en ontwikkelen. Onze drie speerpunten zijn: thematisch werken met taal, muziek en democratisch burgerschap. Hie ...

Telefoon075 - 2010134
E-mailadres
Rubriek/Sector
SISSERS haarverzorging & BLITSERS Kids

Kepplerstraat 56-58, 1501 XM, ,

https://www.sissers-zaandam.nl

Sissers Haarverzorging is opgericht in 1988 en inmiddels een begrip in heel Zaanstad en omstreken. De kracht van Sissers is dat wij een allround salon zijn waar iedereen welkom is! Kwaliteit, klantbeleving, gepassioneerde haarstylistes en blije klanten zi ...

Telefoon075 - 631 3184
E-mailadres
Rubriek/Sector

Fiege B.V.

0 reviews
Fiege B.V.

Daalderweg 1, 1507 DS, ,

https://www.fiege.com

Fiege Nederland is een onderdeel van de Fiege Groep, die in 1873 werd opgericht door Joan Joseph Fiege en zich ondertussen ontwikkeld heeft tot één van de leidende logistieke dienstverleners op de Europese markt.

Telefoon088 - 650 1601
E-mailadres
Rubriek/Sector
Evean Acht Staten

Warmoesstraat 48, 1521 CK, ,

https://www.evean.nl/locatie/acht-staten

Acht Staten ligt in Wormerveer, middenin een woonwijk, vlakbij het NS-station en het Wilhelminapark. Acht Staten biedt langdurige verzorging aan ouderen. Ook is er ruimte voor ouderen die tijdelijk zorg nodig hebben. Aan Acht Staten grenzen zorgwoningen d ...

Telefoon075 - 647 3000
E-mailadres
Rubriek/Sector
Stam Elektrotechniek B.V.

Ducaatstraat 42, 1507 BW, ,

https://stamelektro.nl

Stam Elektrotechniek B.V. In de loop der jaren is Stam Elektrotechniek steeds in handen geweest van medewerkers uit de eigen gelederen. Mensen met hart voor de zaak en dat verklaart ook de uitermate trouwe klantenkring met opdrachtgevers die tot op de ...

Telefoon075 - 635 4151
E-mailadres
Rubriek/Sector